Το ρεύμα λιγοστό και οι εφεδρικές γεννήτριες που ήταν σκορπισμένες από ιδιωτικές εταιρίες παντού στην πόλη, έπαιρναν με το αζημίωτο κάθε λίγο και λιγάκι μπροστά.
Μέχρι και το 1996 το Τηλέφωνο αποτελούσε μια σπάνια πολυτέλεια. Μιλούσαμε με Ελλάδα από ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου και η κλήση γινόταν μέσω τηλεφωνητή (operator). Η φωνή αργούσε να πάει, αλλά και να έρθει και η γραμμή είχε ένα εκνευριστικό βουητό. Μας έλεγαν ότι η συνδιάλεξη γινόταν με την βοήθεια δορυφόρου εγκατεστημένου στην Αμερική, αλλά με αναγκαία υποβοήθηση σήματος στην Κύπρο. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι όλα αυτά ήταν μια πρόφαση για τους επιτήδειους που ήθελαν να εισπράττουν σημαντικά τέλη. Δυο λέξεις έλεγες και είχες βγάλει 50 δολάρια από την τσέπη σου.
Αυτό που με συγκλόνιζε κάθε φορά που πήγαινα στο Λίβανο ήταν τα εκατομμύρια τρύπες που έβλεπα στα κτίρια , προϊόν απερίσκεπτης χρήσης των όπλων και του καλλιεργηθέντος μίσους για δεκαετίες. Ακόμη και 10 χρόνια μετά έβλεπες τα κουφάρια μεγάλων κτιρίων –όπως αυτό της φωτογραφίας- να στέκονται εκεί μισογκρεμισμένα.
Ο πρώτος οδηγός του ταξί που είχα, ο Mohamed , έκανε και χρέη σωματοφύλακα. Γινόταν η σκιά μου. Φυσικά με το αζημίωτο. Από την Hamra Street έως την βραδινή έξοδο στο Juneeh, ήταν πάντα εκεί. Καθόταν διακριτικά λίγο πιο δίπλα, αλλά το βλέμμα του σκάναρε την είσοδο και τις παράξενες κινήσεις στους χώρους που μπαίναμε.
Η πόλη δεν είχε φανάρια και οι οδηγοί επικοινωνούσαν με το πάτημα της κόρνας. Μια φορά κορνάρισμα σήμαινε κάτι άλλο από το παρατεταμένο πάτημα του κλάξον. Όλοι έτρεχαν τότε. Σκεφτόμουν φορές-φορές ότι το τρέξιμο στους δρόμους ήταν κατάλοιπο των δύσκολων χρόνων του πολέμου.
Σίγουρα η Βηρυτός άλλαξε. Τα ερείπια απομακρύνθηκαν και στη θέση τους ξεφύτρωσαν νέα κτίρια, ιδιαίτερα στην Ashrafieh και στο παλαιό κέντρο. Αρκετά παλαιά κτίρια αναστυλώθηκαν και η πόλη απέκτησε πλατείες, φανάρια, φώτα, πεζοδρόμους.
Σε ένα από ταξίδια μου των τελευταίων χρόνων έπεσα πάνω σε μεγάλη διαδήλωση υπέρ του φιλοσυριακού καθεστώτος. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Hariri και ήταν ορατό ότι κάποιοι βασίζονταν σε μετακινούμενες μάζες πληθυσμών για να δείξουν την δύναμή τους και την αριθμητική τους υπεροχή.
Λίγο αργότερα (τον Ιούλιο του 2006)ξεκίνησε ο Βομβαρδισμός του Λιβάνου από το Ισραήλ. Το δράμα τον αμάχων σε ένα φιλμάκι του Youtube είναι απλά μια ιστορική αναδρομή. Η χώρα όμως μετρά τα σημάδια της μέχρι και σήμερα.
Ο αδελφικός φίλος, ο Habib, από τα γεγονότα εκείνα και μετά είναι με το διαβατήριο στην δεξιά του τσέπη. Αναρωτιέται ξανά και ξανά, μήπως ήταν λάθος που εκεί στο 1993 άφησε την Γαλλία και γύρισε στην Βηρυτό. Την ίδια ερώτηση την κάνουν χιλιάδες Λιβανέζοι, αλλά η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
H επόμενη φωτογραφία είναι μια αεροφωτογραφία, βγαλμένη πάνω από τα βουνά του Λιβάνου, κάπου κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Ίσως πολύ λίγοι να γνωρίζουν στην Ελλάδα, ότι εκεί στα ορεινά του Λιβάνου σώζονται τα ερείπια μιας ιστορικής πολιτείας (Baalbeck) με ναούς αντίστοιχου κάλους με τον δικό μας τον Παρθενώνα αλλά και ένα ανεπτυγμένο χιονοδρομικό κέντρο.

3 σχόλια:
http://www.youtube.com/watch?v=tJBcOn0K3Ok
Πονεμένη πόλη,πονεμένοι άνθρωποι.
Παιχνίδι στα χέρια αλλόκοτων με
μόνο κερδος το κέρδος.
Το Παρίσι της Ανατολής.Τι ειρωνία..
Αν ειχα μόνο μια αναπνοή εσένα θα
ανέσταινα.Μα εχω μόνο μια καρδιά
που ετσι ξερει να αγαπά.Εχει και δω
και κει παντού θαθελε να δωσει,στην Κύπρο,στο Ιράκ,παντού
οπου υπάρχει αναγκη καρδιάς.
Αν όμως ειχαμε τη δυναμη να ενώσουμε
πολλές καρδιές μαζί ισως τα καταφέρναμε.
Συνεχισε Αρη αυτή τη διαδρομή
πες μας οτι ξερεις απο οσα ειδες
δωσε μας να καταλάβουμε,εν ανάγκη
να μας πονέσεις πιο πολύ.Εμάς τους
εφησυχασμένους.
Αγαπημένε άρη, Μεγάλε ταξιδευτή. ότι διαβάζω για την ανατολή με συνεπαίρνει. Για την Βυρητό, Το Παρίσι της μέσης ανατολής.
Και φυσικά ως ταξιδευτής και ονειροπόλος δεν κάνεις μόνο περιγραφές αλλά και διαπιστώσεις που δείχνουν άποψη και ευαισθησία.΅
«Ο μόνος νόμος είναι η λευτερια». Πολύ σωστό. άλλωστε το ταξίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή.
Να είσαι καλά άρη να μας ταξιδεύεις ονειρικά.
--Κώστας--
Δημοσίευση σχολίου