"The rewards of the journey far outweigh the risk of leaving the harbor''

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Κύπρος

Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν είναι Ελλάδα ή κάτι άλλο. Λόγω του μικρού μεγέθους των πόλεων, κρατά κάτι από την αθωότητα των ελληνικών πόλεων της δεκαετίας του 70. Όμως και αυτό χάνεται με ευθύνη του πολυεθνικού μίγματος της ανθρωπογεωγραφίας της, όπως αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία 10-ετία.Στην Κύπρο πήγα για πρώτη φορά το 1993, όμως από τότε άλλαξαν πολλά. Έχοντας κάνει περισσότερα από 100 ταξίδια στο νησί τα τελευταία 15 χρόνια, βάζω την μία εικόνα πάνω στην άλλη και αναπολώ το παρελθόν.

Στην αρχή η Πάφος ήταν ένα ιδανικό ησυχαστήριο με λίγα ξενοδοχεία στην παραλιακή ζώνη και ένα γραφικό λιμανάκι. Σήμερα έχει μπει στην δύνη μιας μεγάλης πόλης με δικό της αεροδρόμιο και εκατομμύρια επισκέπτες. Οι μόνιμοι κάτοικοι αυξήθηκαν, συνεπεία του μεγάλου ’’μεταναστευτικού ρεύματος’’ από ευρωπαίους συνταξιούχους και νεόπλουτους ανατολικοφερμένους τσάρους. Και φυσικά τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάστηκαν και συνέχεια ξεφυτρώνουν νέα.
Οι μεγάλοι developers του νησιού διαγκωνίζονται να καλύψουν με μπετονένιους σκελετούς κτιρίων και την τελευταία σπιθαμή εδάφους.Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην Λεμεσό, μόνο που εδώ επικράτησαν οι Ανατολικοί. Σταδιακά έφυγαν και οι Λιβανέζοι και την θέση τους την πήραν οι Ρώσοι.
Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν 33 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην πόλη της Λεμεσού, γιατί οι χώροι τους σχεδόν στο σύνολό τους μετασκευάστηκαν και πουλήθηκαν ως -ακριβά- διαμερίσματα. Έτσι αποχώρησαν από την πόλη και οι τελευταίοι συνταξιούχοι Βόρειοευρωπαίοι, που στο μεγαλύτερο μέρος τους ενοικίαζαν την χειμερινή σεζόν αυτά τα ξενοδοχεία.
Η παραλιακή ζώνη άλλαξε μορφή. Οι πολύγλωσσες ετικέτες είναι πλέον must. H τουριστική ζώνη στα ανατολικά της πόλης αποτελεί σημείο εύκολου κέρδους αλλά και αισθητικού ξεπεσμού. Οι καλά μυημένοι ταξιτζήδες εισπράττουν 5-6 € για κάθε κεφάλι τουρίστα που κουβαλάνε στα εστιατόρια της τουριστικής.
Τα ξενυχτάδικα της παραλίας είναι σχεδόν στο σύνολό τους strip-show. Γνώρισαν μεγάλη άνθηση την προηγούμενη δεκαετία, αλλά σιγά-σιγά περιορίζονται. Η ταρίφα εδώ για τους ’’μυημένους ταξιτζήδες’’ που ανέφερα και πιο πριν φτάνει στο 50% του τζίρου.Η θάλασσα μετά την προσθήκη βράχων στα 100 μέτρα από την ακτογραμμή της Λεμεσού απέκτησε ενδιαφέρον και άλλαξε την μορφή του παραλιακού άξονα. Τώρα πια η Λεμεσός έχει μια τεράστια αμμουδιά, προϊόν τεχνικής αλλά και συνάμα έξυπνης φυσικής επιχωμάτωσης.

Η Λευκωσία μεγαλώνει και αυτή με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό που αναπτύσσετε και η Πάφος. Η πόλη μεγαλώνει κάθε μέρα. Τα σπίτια έφθασαν στις περιβάλλουσες βιομηχανικές ζώνες και τις ξεπέρασαν. Το κλίμα εδώ είναι καλλίτερο από τα ασφυκτικά παράλια, αλλά για μένα η απώλεια της θάλασσας δεν μπορεί να υποκατασταθεί.
Η πιο κάτω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου μου στην Λευκωσία και βλέπει την τουρκοκρατούμενη περιοχή και τον Πενταδάκτυλο.Γενικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι όλα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι έχουν αλλοτριωθεί από το χρήμα. Ο εύκολος πλουτισμός είναι αποτέλεσμα του real-estate που έχει αναδειχθεί σε εθνικό σπορ. Πριν λίγες μέρες ήμουν σε ένα χωριό στα όρια της Λεμεσού και ο ερωτηθείς πρόεδρος της Κοινότητας ’’με τι ασχολούνται οι 2.500 κάτοικοι του’’ απάντησε ’’ οι ντόπιοι με αγοραπωλησίες οικοπέδων και υπαλληλική σχέση στις δημόσιες υπηρεσίες, οι ξένοι κάνουν διακοπές’’.Μία Οffshore Οικονομία

Ως γνωστόν στην Κύπρο δραστηριοποιούνται χιλιάδες offshore εταιρίες με φυσική παρουσία (έδρα και δραστηριότητα) ή και μόνον καταθετικούς λογαριασμούς. Εκτιμάται ότι σήμερα οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα από μη κατοίκους ξεπερνά τα 10,5 δισ. Ευρώ. Η πλειονότητα των καταθετών είναι εταιρίες ρωσικών και ουκρανικών συμφερόντων (σε ποσοστό περίπου 70%). Υπάρχουν επίσης αρκετοί Βρετανοί και Έλληνες επιχειρηματίες που εκδράμουν από την Μεγαλόνησσο.
Οι Βρετανοί επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια και στο real-estate της Κύπρο, γεγονός που γίνεται αντιληπτό τώρα με την μαζική αποχώρησή τους από την ευρύτερη περιοχή της Πάφου. Tους συμφέρει - σήμερα- να πουλήσουν σε υψηλές τιμές τα ακίνητά τους στην Πάφο και να επενδύσουν στο real-estate στην Αγγλία ή Αμερική, όπου οι τιμές έχουν καταρρεύσει. Εξάλλου οι επενδυτές δεν έχουν πατρίδα!!


Μια καλή Κουζίνα

Φυσικά κυπριακούς μεζέδες βρίσκεις παντού στο νησί, αλλά πρέπει να προσέξετε την ποσότητα και φυσικά την ποιότητα.
Για καλό ψάρι θα πρότεινα το Φάληρο και τον Λαδά (στο λιμάνι) στην Λεμεσό αλλά για πιο σύγχρονες γαστριμαργικές απολαύσεις θα πρέπει να γνωρίζετε στέκια και κόσμο. Σας χαρίζω την επόμενη φωτογραφία από γνωστό εστιατόριο της Πάφου με ψήσιμο σε black-stone στο τραπέζι σας.
Τι δεν θα πρότεινα...
Θα απέτρεπα τον ταξιδιώτη να μπει στον κόπο να πάει στα Λεύκαρα και στην Αγία Νάπα, γιατί και οι δύο χώροι είναι φτιαγμένοι για τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό μιας στενής κάστας ανθρώπων. Στα Λεύκαρα -που ανήκουν στην ημιορεινή ζώνη- θα βρείτε αρκετά εμπορικά μαγαζιά με κεντήματα κλπ. που δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση που διατυμπανίζουν. Εκεί οι φίλοι μας οι ''μυημένοι ταξιτζήδες'' εισπράττουν 30% του τζίρου και κουβαλάνε σωρηδόν τους αθώους περιηγητές.
Τώρα για την Αγία Νάπα, δεν θα χρειασθεί νομίζω να γράψω πολλά, αλλά μόνον μια λέξη: Kατάντια!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΜyriSun[Manya] είπε...

Διαβάζοντας αυτό το τόπικ ήμουν αρκετά προετοιμασμένη για οτι θα αντίκρυζα.Ηταν infos απλές δοσμένες straight εκ των
εσω λόγω εμπειρίας απο μάτι οξυμένο κ χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση.Εντελώς καθαρό από οποιαδήποτε επιρροή.Ευχαριστώ.

Κάθε λέξη επιβεβαιώθηκε.Αν έγραφα τώρα θα έλεγα σχεδόν τα ίδια ίσως απλά δοσμένα με το δικό μου τρόπο.
Αλλοτροίωση..παράδοση ανευ όρων..σε
Αγγλους..Ρώσους..κλπ.και το χρήμα οδηγός.Μοιαζει με Ελλάδα σε αρκετά σημεία μα τρώει κονσέρβα Εγγλέζικη..ζει κ κινείται με αυτά τα
αφεντικά..η μαυτούς υπαλλήλους στα ξενοδοχεία/εστιατόρια/πούλμαν κλπ
Τα μικρά χωριουδάκια είναι πράγματι
μόνο μαγαζιά που πουλάνε κινέζικα
μπιχλιμπίδια.Προσπάθησα οσο μπόρεσα
να δω πέρα απ τη φλύδα.Δεν είδα κάτι διαφορετικό.Καποιες στιγμές ίσως κει πάνω στο Τρόοδος σε ωρισμένα σημεία...η σε 1 2 ηλιοβασιλέματα στη Πάφο.Μετά πάλι η ίδια κονσέρβα τριγύρω.Δεν έχω κάτι να
προσθέσω θα ηταν περιττό.Ειναι επίπονο να βλέπεις κάτι φορές η
να θυμάσαι ιστορία κ να κάνεις
συγκρίσεις.Είναι επίπονο να ακούς
κ να βλέπεις την/για τη διχοτόμηση
η να αντικρύζεις εκείνους που σκότωσαν...λεηλάτησαν..αρπαξαν..
να μένουν σε κείνο το τόπο ελέω
των δυνάμεων που.....προστατεύουν
δηθεν τη γη κ τους ανθρώπους της.
Ειναι απίστευτα επίπονο να βλέπεις
εκεινη τη σημαία σκαλισμένη πανω στο βουνό
κ να ξέρεις οτι ολα εγιναν ετσι...γιατί καποιοι άλλοι το αποφάσισαν.Είναι πολύ πιο επίπονο
να σκέπτεσαι..οτι ίσως μέρα μέρα..πόντο πόντο..ιδιοι κατακτητές με τη βοήθεια των ...δυνατών..παγκοσμιοποιητών θα πάρουν στα σίγουρα κ με οποιο τρόπο οτι απέμεινε.Οι αλώσεις είναι
ποικιλότροπες.Οι παραδόσεις επίσης
κ τα αφεντικά έχουν μόνο ενα ζητούμενο.Πάλι κ πάλι.Η αναμάσηση
των καλών στιγμών...δεν είναι πανάκεια για την αποφυγή των κακών νυν κ μελλοντικών.Η εικόνα των ξεροψημένων Εγγλέζων στις ξαπλώστρες των ξενοδοχείων...τα προκάτ shows =μόνο για κείνους=θα με ακολουθεί.Εχω να θυμάμαι 2 3 σημεία η 2 3 χαμόγελα.Νομίζω δεν ήθελαν να μου πουλήσουν κάτι.Ισως ήθελαν να αγοράσουν κ αυτό δεν ήταν παρήγορο επίσης.Ελπίδα? δεν ξέρω.Κατα τα άλλα ηταν απλά μια ακόμη εμπειρία ταξιδιωτική.
Ο ηλιος..η θαλασσα..ο ζεστός καιρός
ηταν στα plus.
Aς πούμε..ελάχιστες φορές..ενοιωσα
κοντά.Γενικά ένοιωσα οτι θάθελα
κατι ν αλλάξει προς το καλλίτερο..για να ξαναπάω.Εκτός αν είχα ενα σκοπό.
Φυσικά ξέρω τι θα ήταν αυτό που θαθελα ν αλλάξει.Η να βρω.Ομως την αλλαγή..ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά.
υγ.1
Σε ωρισμένα σημεία κ ωρισμένες
φορές..η λέξη κατάντια ..είναι λίγη.Οχι δεν πήγα Αγία Νάπα.Ηξερα ήδη.Πήγα
Λεύκαρα ακολουθώντας μια διαδρομή.
Οχι με ταξί.Πάλι ήξερα.
Λίγο πιο κει..απ τα μαγαζάκια με το εμπόρευμα.Δεν αντεχα αλλο..Ειχα ήδη μπουχτίσει/κλείσει απ το ...απέναντι..της Μ.Κύκκου.
υγ.2
Μπορεί να ήταν....κ το ότι δεν
δοκίμασα....χαρουπόμελο....παρά την
τεράστια προσφορά κ προβοκάτσια τριγύρω.Δεν λέω...ηταν πρόκληση.
Ειχαν...ωραία βάζα ...κ καπάκια κ κορδελάκια τριγύρω.
Αλλα κατάφερα να αντισταθώ κ σαυτό κ στις μεγάλες ....μπουφε-διαδρομές ντόπιες /ethnic /mix.Νομίζω..οι δικές μου διαδρομές/επιλογές..ήταν οι
καλλίτερες κ σαφώς πιο...ποιοτικές.
Και για να το κάνω..πιο κυπριακό..
Anyway...and so..
Mάνυα

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off your bowlines. Sail away from safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

[Mark Twain]

Every time you touch me ...


I become a hero..
Ι fly to stars..

Jonathan Livingston Seagull του Richard Bach.
σελίδες 128, Εκδόσεις: Avon .
Δεν ξέρω εάν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
Μια απ όλες τις κριτικές του βιβλίου γράφει:
Richard Bach with this book does two things.
He gives me flight.
He makes me Young. (Ray Bradbury).
Και ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο :
To the real Jonathan Seagull, who lives
within us all !
Ξέρω πως πρωτοτυπώθηκε το 1973...

Όταν τολμάς...χάνεις για λίγο το βήμα σου.Οταν δεν τολμάς...χάνεις για πάντα τον εαυτό σου...

Nothing splendid has ever been achieved except by those who dared believe that something inside them was superior to circumstance. (Bruce Barton)


Ο Αλεξανδρινός ο καθαρός ο ουρανός ...στον έρωτα είναι σαν διαμάντι ανθεκτικός και ...είναι ο αυθεντικός o Aλεξανδρινός.

Μα εγώ να δεις που τα μισά σου...
θα μπορώ να αγαπώ...

Είσαι για ένα ρίσκο;


Είσαι για ένα ταξίδι στ'ανοιχτά; Είσαι για ένα ρίσκο;
Θελω να μου υποσχεθείς πως δε θα πάρεις μετεωρολογικό δελτίο.
Πως δε θα χεις μαζί σου προμήθειες και αποσκευές.
Πως δε θα γεμίσεις το πλεούμενο με σωσίβια....
Θα δέσουμε την άγκυρά μας στα φτερά των γλάρων...
Και θα ορίσουμε τιμονιέρη μας το πιο τρελό δελφίνι...
Θα σου χαρίσω όλο το γαλάζιο του πελάγου...
Όλο το χρυσαφι του ήλιου...Όλο το ροζ του δειλινού.
Να χεις χρώματα πολλά να βάφεις τους πόθους και τις σκέψεις σου.
Θα γεμίσω τ'αμπάρι μας με ονειρα. Να χεις πολλά.
Να μη φοβάσαι πως θα σου τελειώσουν...
Αν έχει λιακάδα θα απλώσουμε τα δίχτυα της ζωής μας στην κουβέρτα
και θα μπαλώσουμε τις τρύπες που μας ανοιξαν τα σκυλόψαρα...
Αν έχει βροχή θα βγάλουμε τη ψυχή μας στ΄άλμπουρο να ξεπλυθεί.
Είσαι επιτέλους, για ένα ταξίδι στ ανοιχτά;
Για ένα ρίσκο;
[ Αλκυόνη Παπαδάκη]

Ο άνθρωπός μου...


ο φύλακας...ο άγγελός μου...
Στο τσιγάρο που κρατώ..
Στον ένα μου Θεό...να μη δώσει να ξημερωθώ...
Ετσι μια ζωή θα σαγαπώ.......να μη χαθείς ποτέ απ τη ζωή μου...

..Mε μόνο χάρτη τη καρδιά...


..Δίχως νόμους κ κανόνες...Κ είσαι έρωτας εσύ...κ ταξίδι γλυκό...

Α bsolute love...

για πάντα θα σαλπάρω...στην πλάτη του δικού σου ανέμου...
σαν να σουν όρκος σ έχω πάρει που δεν θα πάταγα ποτέ μου...
Στο τσιγάρο που κρατώ..Στον ένα μου Θεό..να μη δώσει να ξημερωθώ...
Ετσι μια ζωή θα σαγαπώ...

Like the air you breathe...

...tonight...

στης ζωής τα ταξίδια...

...να μη γυρνάς ποτέ την πλάτη...
Να τα κοιτάς μ' εμπιστοσύνη...κ με μάτια ολάνοιχτα...σα θαύμα...

οτι αξίζει θα ζει...
οτι γερά μας ενώνει...

Γαλάζιο πουλί...στα όνειρά μου...

Nα περπατάς ανάλαφρα σαν μακρινό τραγούδι...
Eνας γαλάζιος άνεμος ν' ανάβει ξαφνικά τα φώτα τ' ουρανού..
Tα χρώματα που χάθηκαν στα μάτια...εξαίσια να αστράφτουν πάλι...
K να είσαι εκεί όπως παλιά ...κι όπως παλιά να μ' αγαπάς
(T.Νικηφόρου]

Like the deep blue sea....

οταν έχω εσένα...οταν έχεις εμένα..

...Σε σένα που μπορείς με ένα χάδι να αδικείς...
Χρόνο έχεις για ότι αντέχεις...είσαι ουρανός που πονάει...και όλο βρέχεις
..
Διώξε τα σύννεφα σταμάτα την βροχή...
χαμήλωσε...κ ελα βρες με στο βραχάκι μας..
σε κείνο το νησί του ονείρου...κ της αλήθειας μας
Απο ψηλά δεν ζωγραφίζονται τα όνειρα..
δεν διακρίνεται η αλήθεια...χαμήλωσε...
Ελα κοντά μου...
Μη σφίγγεις τα χρώματα...μη τα σφίγγεις μες τη χούφτα σου
Δεν βλέπεις που το κόκκινό σου..θέλει να δραπετεύσει?

Ξεκρέμασε..τη σκουριά των καραβιών απ το λαιμό σου
....Και πήγαινε ανάμεσά τους κατάλευκος κ θαλασσί
Με το πουκάμισό σου ανοιγμένο
Εκεί..Για να απογειωθούμε μαζί...
Eσυ κ εγω...

its a matter of flying....

Το δικό μας ταξίδι δεν τελειώνει με ένα μόνο ξεφύλλισμα...

Η διαδικασία του γραψίματος ενεργοποιεί την φαντασία με τρόπους
που δεν μπορεί να το κάνει κανένα άλλο αισθητήριο μέσο....
Το γράψιμο σε αναγκάζει να συμπληρώσεις τα κενά
κ να δημιουργήσεις δικές σου εικόνες...


Για σένα μόνο...

Μα της καρδιάς τ αστέρι μην παίρνεις απο δω...

Δυο μέρες μόνο..σ' ένα ταξίδι-αστραπή...να ξεδιπλώνω...
Οσο μια βόλτα διαρκεί...Να παίρνει ανάσα η ζωή..
Για λίγο μόνο...Για τόσο μόνο...
Φως να γεμίζουν οι στιγμές..να λάμπουν μες στο χρόνο
Όλο το σώμα μου να ζει..Για σένα μόνο...
Δυο μέρες μόνο...
Οσο κρατάει μια ζωή...Για τόσο μόνο...

Ο γλάρος...κ ο αγέρας...

Manya Kousi
Ιδανικοί εραστές .Δεν παύουν ποτέ να πετάνε.Ανεκτίμητη συνύπαρξη.Τέλεια.
Tαξιδεύουν μαζί...Αλλιώς δεν έχει νόημα η ύπαρξή τους.[ΜyRiSun]

Φίλα με αγάπη μου....

Η αλήθεια...με τα δικά μου μάτια.δες τα μάτια μου... γεμίσαν απο σένανε...
δες η καρδιά μου...γέμισε απο σένανε...αλήθεια μου
Sempre na minha mente..

Οτι αρχίζει με αλήθεια..δεν τελειώνει ποτέ...

Io Che Amo Solo Te
Ηθελα ναμαι..
κρυμμένος πυρετός μέσα στο αίμα σου...
για να ξυπνάω τις φωτιές μες στο κορμί σου...
Η μόνη λέξη...μες το παραμιλητό σου...


Πάρε με......Ζεστό αγάπης κύμα..

Οταν έχω εσένα...

μπορώ να ονειρεύομαι ξανά...
Mάτια μου..ψάχνω να σε βρώ...
Δεν σβύνω τη μορφή σου..
.


Sempre na minha mente...

Για την ακρίβεια... ποτέ δεν είχα μεγαλύτερη διαύγεια. Αυτό που μου συνέβη είναι σχετικά απλό.

Ένιωσα ξαφνικά... μια έντονη επιθυμία για το αδύνατο...


Αγάπησα Απόλυτα κ Αληθινά...
ένα γλάρο...
Λοιπόν...θέλησα να πετάξω...
Θέλησα ν ανταμώσω ουρανό.
Θα με ρωτάνε... θα ’μαι η απάντηση.
Sempre na minha mente.
Δεν θα περνώ στην άλλη τάξη...
Δεν θέλω ν αλλάξω ουρανό...

υγ.και θα σου πω και την ουσία...κι αυτο που εχει σημασία...
χάραξε μα τίποτα δεν άλλαξε...
Πιο πολύ σε θέλω... σ αγαπάω..
Μέλι είναι ο έρωτας που στάλαξε
πάνω στο κορμί που ξαγρυπνώ...

Κ αυτή είναι η αγάπη που δεν τέλειωσε ποτέ...

All rules are made only to be broken...


φως μου...βρες το νησί...στο σαγαπώ μου...
Απλά...υπάρχει...κ είναι το δικό μου νησί...

Αγάπη μου στο κόσμο μου....βρες το νησί..
έχει παντού κ πάντα...ήλιο εκεί...

ξέρω είναι δύσκολο...

μα κάντο εσύ απλό....
σημάδια άφηνε στα σύννεφα απάνω...

Μην αλλάξεις ουρανό...
υποσχέσου...δεν θα με ξεχάσεις...

στο δικό μας βραχάκι.....


Σε χώρο μυστικό.. .καρδιά μου ...σ ανταμώνω...

''Κάθησε εδώ κοντά μου...Μου 'λειψες ξαφνικά
Ετσι όπως oταν πέφτει ο ήλιος...
Μείνε λιγάκι ακόμα.........κάτι εχω να σου πω
Να πάρει ο αέρας χρώμα....''
"Τάσος Λειβαδίτης"
..Si tu no estás junto a mí.....
Κράτα μου το χέρι στα μακρινά μας όνειρα...
Nα παίρνει ανάσα η ζωή...αέρα η καρδιά...
Baciami ancora...

με την αγάπη σου ψηλώνω....

κ ακουμπάω ουρανό...

so in love with you...am I...


our sound..our dream...our journey....


Τα όνειρα δεν χάνονται μόλις ξυπνάμε...
Τα όνειρα πεθαίνουν όταν σταματήσουμε να ελπίζουμε...
seagulls flying
Love me without fear -Trust me without questioning - Need me without demanding -
Want me without restrictions - Accept me without change- Desire me without inhibitions.

Besame Mucho.A treasure...a world map...


a thought that escapes.....I love you
una luce che sfiora/ a light that skims over
una fiamma che incendia l’aurora./ a flame that inflames the dawn
Un errore perfetto, un diamante, un difetto/ a perfect mistake...a diamond..a defect
uno strappo che non si ricuce./ a tear that can't be mend

Un respiro profondo per non impazzire/ a deep breath to don't go crazy
una semplice storia d’amore./ a simple love story

Un pirata, un soldato, un dio da tradire/ a pirate..a soldier..a god to betray
e l’occasione che non hai mai incontrato./ and the chance that you've never met
La tua vera natura, la giustizia del mondo/ your true nature... justice in the world
che punisce chi ha le ali e non vola./ that punishes who has wings and doesn't fly

Baciami ancora…/ kiss me again

Tutto il resto è un rumore lontano/ everything else is a distant sound
una stella che esplode ai confini del cielo/ a star exploding on the edge of the sky
Baciami ancora…/kiss me again

Voglio stare con te/ I wanna be with you
invecchiare con te/ grow old with you
stare soli io e te sulla luna./ be alone.. you and I on the moon

Coincidenze, destino,/ coincidence..destiny
un gigante, un bambino/ a giant..a child
che gioca con l’arco e le frecce/ playing with bow and arrow
che colpisce e poi scappa/ that hits and runs
un tesoro, una mappa,/ a treasure..a map
l’amore che detta ogni legge/ love that lays down the law
per provare a vedere/ to try to see
che c’è laggiù in fondo/ what there is down there
dove sembra impossibile stare da soli/ where it seems impossible to be alone
a guardarsi negli occhi/ looking each other in the eyes
a riempire gli specchi/ filling the mirrors
con i nostri riflessi migliori/ with our best reflections

Ατέλειωτο ταξίδι...

Mέρα Μαγιού..ήτανε.Ατέλειωτο ταξίδι μ αφησες καρδιά μου...
Θάθελα... ναναι Μάης...οταν ξανάρθεις...

Μόνο εσένα και είμαι εντάξει.
Το ταβάνι έχει πετάξει δυο φωτιές στον ουρανό.


Σου φυλάω μουσικές...

στο ταξίδι να καις μες στο χρόνο

Διαδρομή
είναι η πορεία στην
αυτογνωσία μέσα από το ταξίδι...

To feel your love once more...


I woke and you were there...beside me in the night.
U touched me & calmed my fear...turned darkness into light.
I woke and saw you there...beside me as before
My heart leapt to find you near to feel you close me...once more
Your strength has made me strong..though life tore us apart..
& now when the night seems long...your love shines in my heart...

Sei la vita mia...

Ωσπου η γη να μη γυρίζει πια...

Όλη γη ταξίδι γύρω από σένα
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά...
Ώσπου κι αυτός ο ήλιος να σβηστεί...
Ώσπου ο χρόνος πια να ξεχαστεί...
Θα σ' αγαπώ...
One’s destination is never a place...but a new way of seeing things.” – Henry Miller

μ ένα τραγούδι του δρόμου..

ναρθεις όνειρό μου...

Ετσι...

it will be for ever...


Θα με ρωτάνε... θα ’μαι η απάντηση.
«Αξίζει καρδιά μου να υπάρχεις για ένα όνειρο
και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει»

I wish a falling star... Could fall for ever.


Κάποιοι λένε να μην ονειρεύομαι για τον λόγο ότι τα όνειρα είναι EΔΩ
& η πραγματικότητα ΕΚΕΙ & η απόσταση τους μεγάλη φαντάζει.
Mα όσο σκέφτομαι πως εσύ στο ΕΚΕΙ του ονείρου ήσουν πριν σε γνωρίσω...τόσο επιμένω ΕΔΩ όνειρα να κάνω...

here..and everywhere...for ever...
shine on you...on me... crazy diamond
Σ ένα ταξίδι που δεν έχει τελειωμό...

Οσα δεν τόλμησε κανείς...Εγώ τολμώ.
Απλά...Σ αγαπώ.


can make this world seem right
can make the darkness bright..
can make this change in me....

Απλά...όπως γυρίζει αυτή η γη...


έτσι κ εμείς εδω γυρνάμε...
φίλα με απόψε...ξεκινάμε...

Πολύ απλά...


Θα μαι μαζί σου μια ζωή...Θα σαι το σώμα μου και θα μαι η ψυχή σου.Δεν έχω όνομα εγώ για όποιον με ρωτά...
ΕΣΥ λέγε με ΕΡΩΤΑ...

Ποτέ μου.. δεν θα σ αρνηθώ...δεν θα σ απολησμονήσω...


να΄σαι εδώ γιατί η ζωή..με ένα σώμα δεν αρκεί
σε θέλω εδώ για να υπάρχω...

Εσύ για μένα...είσαι...

Καρδιά μου....μωρό μου...ψυχούλα μου...

καλώς όρισες Ανοιξη....

Πάμε ταξίδια...Ελα στο ρυθμό μαζί μου...
Νοιώσε λίγη ένταση..
Dance with me...little stranger...show me secret sins
Love can be like bondage..seduce me once again....
Won't you dance with me..in my world of fantasy
Won't you dance with me..ritual fertility....